Świąteczny chleb
Nasz kącik to nie tylko plastyka, ale także różne zabawy i wyzwania.
I właśnie przed Wami kulinarne zadanie, do którego zaproście swoich rodziców.
Świąteczny chleb rodzinny
Uwaga: Przed przystąpieniem do pracy umyj dokładnie ręce. KONIECZNIE zaproś osobę dorosłą do obsługi piekarnika, gorących rzeczy i dla miłego towarzystwa!!!!
Przygotuj:
- 5 ¾ szklanki mąki pszennej (typ 450 ) – czyli ok. 750 g
- 25 g świeżych drożdży ( albo 7 g drożdży instant)
- 2 szklanki ciepłej wody ( nie może być gorąca)
- 1 łyżka cukru
- 1½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- Ulubione nasionka ( np. ziemie lniane, nasiona słonecznika, rodzynki)
- Miska lub garnek do wymieszania składników
- Naczynie żaroodporne z przykrywką pojemność około 3 litrów do pieczenia chleba
- Czysta, sucha ściereczka do przykrycia ciasta
Krok po kroku…
1. Do miski pokrusz drożdże, zalej je ciepłą wodą i delikatnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek.
2. Do tak powstałego płynu dodaj: cukier, sól, olej, mąkę i nasionka. Delikatnie wymieszaj łyżką. A teraz jest czas się POBRUDZIĆ. Włóż ręce do miski z ciastem i ugniataj, aż mama powie STOP ( to ugniatanie nazywamy wyrabianiem ciasta).
3. Tak powstałe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 45 do 60 minut. Miskę z cenną zawartością przykryj ściereczką. Co jakiś czas zajrzyj do środka i zobacz co się dzieje z twoim ciastem. MAGIA!!! Ciasto podwaja, a nawet potraja swoją objętość! ( tak działają drożdże).
4. ZADANIE DLA RODZICA!!!! W czasie, gdy ciasto rośnie nastaw piekarnik na 220 stopni i włóż do niego puste naczynie żaroodporne z pokrywką. Niech się dobrze nagrzeje. Dzięki temu chleb nie przyklei się w czasie pieczenia.
5. Znowu przyszedł czas by się trochę pobrudzić. Ciasto jest już gotowe. Delikatnie wyjmij go z miski, trochę pougniataj i nadaj mu kształt bochenka. Możesz delikatnie posypać go mąką.
6. ZADANIE DLA RODZICA. Wyjmij z piekarnika nagrzane naczynie ( Uwaga!!! Jest bardzo gorące), zdejmij pokrywkę, włóż przygotowany chleb do środka . Posypcie ulubionymi nasionkami. Nałóż pokrywkę i umieść naczynie z powrotem w piekarniku. Obniż temperaturę do 200 stopni, góra – dół bez termoobiegu.
Piecz chleb 30 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz dalej 20minut.
Gdy minie czas wyjmij naczynie żaroodporne od razu z piekarnika, a chleb połóż na kratce do całkowitego wystudzenia.
I gotowe!!!! Brawo!!! Możesz być z siebie dumny!!!