Nasz kącik to nie tylko plastyka, ale także różne zabawy i wyzwania.

I właśnie przed Wami kulinarne zadanie, do którego zaproście swoich rodziców.


Świąteczny chleb rodzinny

Uwaga: Przed przystąpieniem do pracy umyj dokładnie ręce. KONIECZNIE zaproś osobę dorosłą do obsługi piekarnika, gorących rzeczy i dla miłego towarzystwa!!!!

Przygotuj:

  • 5 ¾ szklanki mąki pszennej (typ 450 ) – czyli ok. 750 g
  • 25 g świeżych drożdży ( albo 7 g drożdży instant)
  • 2 szklanki ciepłej wody ( nie może być gorąca)
  • 1 łyżka cukru
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Ulubione nasionka ( np. ziemie lniane, nasiona słonecznika, rodzynki)
  • Miska lub garnek do wymieszania składników
  • Naczynie żaroodporne z przykrywką pojemność około 3 litrów do pieczenia chleba
  • Czysta, sucha ściereczka do przykrycia ciasta

Krok po kroku…

1. Do miski pokrusz drożdże, zalej je ciepłą wodą i delikatnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek.

2. Do tak powstałego płynu dodaj: cukier, sól, olej, mąkę i nasionka. Delikatnie wymieszaj łyżką. A teraz jest czas się POBRUDZIĆ. Włóż ręce do miski z ciastem i ugniataj, aż mama powie STOP ( to ugniatanie nazywamy wyrabianiem ciasta).

3. Tak powstałe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 45 do 60 minut. Miskę z cenną zawartością przykryj ściereczką. Co jakiś czas zajrzyj do środka i zobacz co się dzieje z twoim ciastem. MAGIA!!! Ciasto podwaja, a nawet potraja swoją objętość! ( tak działają drożdże).

4. ZADANIE DLA RODZICA!!!! W czasie, gdy ciasto rośnie nastaw piekarnik na 220 stopni i włóż do niego puste naczynie żaroodporne z pokrywką. Niech się dobrze nagrzeje. Dzięki temu chleb nie przyklei się w czasie pieczenia.

5. Znowu przyszedł czas by się trochę pobrudzić. Ciasto jest już gotowe. Delikatnie wyjmij go z miski, trochę pougniataj i nadaj mu kształt bochenka. Możesz delikatnie posypać go mąką.

6. ZADANIE DLA RODZICA. Wyjmij z piekarnika nagrzane naczynie ( Uwaga!!! Jest bardzo gorące), zdejmij pokrywkę, włóż przygotowany chleb do środka . Posypcie ulubionymi nasionkami. Nałóż pokrywkę i umieść naczynie z powrotem w piekarniku.  Obniż temperaturę do 200 stopni, góra – dół bez termoobiegu.

Piecz chleb 30 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz dalej 20minut.

Gdy minie czas wyjmij naczynie żaroodporne od razu z piekarnika, a chleb połóż na kratce do całkowitego wystudzenia.

I gotowe!!!! Brawo!!! Możesz być z siebie dumny!!!